Gran Canaria- Ahol a víz az úr és az erkély a státuszszimbólum

2017. január 26.

Az útikönyvek és egyéb turista beszámolók egyöntetűen megegyeznek abban, hogy Firgast és Terort nem szabad kihagyni a programok közül. Duplacsavar, hogy Firgasban is van Teror.


Firgas, a víz városa

Firgas nemcsak az ásványvízéről híres, hanem látnivalókban is gazdag desztináció. Annak ellenére, hogy a falu összes látványossága egy négyzetkilométeren belül fellelhető, órákat lehet itt eltölteni. Amit mindenképpen érdemes megtekinteni:

 •  Gran Canaria sétány (Paseo de Gran Canaria)

  A Gran Canaria sétány Firgas történelmi központjában található. A korzó elején megcsodálhatjuk a firgasi vízesést és tarthatunk egy kis pihenőt a Sevillából származó gyönyörű csempékkel leburkolt padokon.
  A 30 méter hosszú, zúzott kőből épített firgasi vízesés mentén 21 darab padot raktak le; a padok felett pedig Gran Canaria 21 közigazgatási egységének/ önkormányzattal bíró településének neve és címere.

Aztán ezen a sétányon fentebb menvén véginézhetjük az összes Kanári- szigetet domborzatosan bemutatva, illetve az adott szigethez tartozó címert, valamint egy a rá jellemző, csempéből kirakott képet; a sor végén pedig összegzésképpen a hét Kanári- szigetet egy csempeképen szemlélhetjük meg.

Értékelés: 5/5
Cím: Calle Leon y Castillo, 35432 Firgas

 •  Városháza épülete (Ayuntamiento de Firgas)

Akkor programként ott van még az 1940- es években, új kanári stílusban épült városháza épülete és az az előtti főtérről a kilátás, valamint a téren lévő pavilonban kávézás. Olcsó, mert a városháza dolgozóira van optimalizálva. Csak helyi arcok voltak.

Értékelés: 5/5
Cím: Plaza San Roque, Firgas, Spain

 • Iglesia de San Roque (Szent Rochus templom)

  Majd következik az egykori középkori kápolna romjain épült, és az 1900-as évek elején elkészült Szent Rochus templom, a néhány évtizeddel később felépült paplakkal együtt.

A templom mellett pedig egy játszótér.

Értékelés: 5/5
Cím: Plaza San Roque, 2, 35430 Firgas, Las Palmas, Spanien

 • Firgasi malom (Molino de Firgas)

A 16. századból származó Gofio malom a legrégebbi, még működő malom Gran Canárián. Megtekintése ingyenes.

Megjegyzés: Parkolás Firgasban- A firgasi körforgalomból kimenve Teror irányába, a GC 30-as út mellett, a firgasi vízesést elhagyva, bal kéz felől van egy nagyobb, ingyenes parkoló. Pár perc séta a Gofio Malomtól. 

Értékelés: 5/5
Cím: 
Calle Molino, 2, 35430 Firgas

Firgasból egy kis autós tekergés után, ugyanis ekkor aludt Kolos, Terorba mentünk.


Teror, a zarándokhely

Teror azonkívül, hogy a Kanári- szigetek egyik legrégebbi városa, Szűz Mária jelenéséről, a bazilikájáról, valamint gyarmati stílusban épült házairól híres.  

 • Fenyő Miasszonyunk Bazilika (Basilica de Nuestra Señora del Pino)

A templom története a középkorig nyúlik vissza. 1481- ben néhány pásztornak és Fray Juan de Friasa püspöknek egy hatalmas erdei fenyő levelei között megjelent Szűz Mária. Innen a Virgen del Pino vagy Nuestra Senora del Pino elnevezés, amit magyarul talán úgy fordítanánk , hogy Fenyű Szűzmadonna.  Ezt követően emeltek itt egy kis kápolnát, majd templomot. Teror pedig híres zarándokhellyé vált. Sajnálatos módon azonban az itteni templom többször leégett.
A ma is látható bazilika 1767-ben barokk és neoklasszicista stílusban épült újjá. A templomban található a fából faragott Szűz Mária szobor, ami azért különleges, mert az arca egyik oldala mosolyogós, a másik pedig komoly. Minden év szeptember elején mintegy 200.000 zarándok keresi fel a helyet.

Értékelés: 5/5
Cím: Plaza de Nuestra Senora del Pino , 35330 Teror

 • Calle Real de la Plaza

A bazilikával szemben lévő utcában, a Calle Real de la Plaza-n Teror gyarmati stílusú házai csodálhatók meg. Régen egy erkély egyszerre volt státuszszimbólium és funkcionális elem; minél nagyobb és díszesebb volt egy erkély, annál vagyonosabb a tulajdonosa.

Értékelés: 5/5
Cím: 
Calle Real de la Plaza

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.