Gran Canaria: Teve- Mosókő- Vízi malom- Sivatag

2017. január 30.

Tevegelni vagy nem tevegelni?- ez itt a kérdés.

Nagy dilemmával kezdtük a napot, most akkor menjünk tevegelni vagy sem. Végül elvetettük, mondván már úgyis annyi mindent beraktunk az aznapi programlistába, ráadásul a fenének van kedve keresgetni, hogy a sivatagnál hova rakták le a teve-pontot.

Szóval inkább irány fel a hegyek közé: Fataga és Tunte volt a cél. Aztán átíródott a történet.

A szerpentines utak és a hegyek látványa már önmagában megéri az autózást, de azért sokkal, de sokkal többet tartogat ez a vidék.  Kilátópontoknál érdemes megállni és gyönyörködni a panorámában, mi Mundo Aborigen Canario-nál tartottunk egy kis szünetet, de több lehetőséget is jeleznek a táblák.

Aztán ahogy haladtunk Fataga felé, az út baloldalán egy teve safari parkra  lettünk figyelmesek. Eldöntöttük, hogy iszunk egy kávét és szétnézünk, tevére nem ülünk, az egész maximum 15 perc. Na ebből lett két órahossza. És milyen klassz két órahossza! 

  • La Baranda Camel Park

La Baranda Camel Park egy nagyon kellemes hangulatú farm bárral, trópusi kerttel és 57 darab tevével. Ráadásul rajtunk kívül más turisták nem is voltak, ami egy hihetetlen exkluzív érzést adott.

Kávé mellé ittunk a saját kertjükből származó narancsból és papayá-ból készült juice-t, közben ücsörögtünk, nézegettünk, aztán úgy döntöttünk, hogyha már itt vagyunk, és bankkártyát elfogadnak (készpénzünk csak annyi volt, amiből az italok kiteltek) a legrövidebb ideig tartó tevegelést csak kipróbáljuk. Közben megtudtam, hogy a birtok két Marokkóból származó tevével kezdte, ma már 57 tevéjük van, és mindegyik Gran Canariai születésű, ők tenyésztik őket.

Egy hivatalosan 20 perces tevézést, ami a valóságban 30 perc volt, felnőtteknek 15 euróért, 10 év alatti gyereknek 7,50-ért nyújtanak. Nem olcsó, de minden centet megért.

Amikor a teve felállt velünk és elindult, nem mondom, hogy nem izgultam Kolossal az ölemben, de utána hihetetlenül klassz élmény részesei lehettünk. Egyszerűen tökéletes volt az egész: csodálatos idő, kellemesen meleg, szikrázó napsütéssel, csend honolt, poroszkáltunk a völgyben, miközben a  hegyek látványában gyönyörködtünk.

Jani pedig, mivel nem akart tevegelni, mögöttünk kutyagolt egy nagyon cuki, a birtokhoz tartozó bodrival. Annyira idilli volt, viszont tudom, hogyha egy nagyobb létszámú turistacsoportba belefutottunk volna, akkor nem ugyanezzel a képpel a fejemben távozom. Az egész programhoz az extrát az adta, hogy csak mi voltunk.

Értékelés: 5/ 5
Cím: C/ La Baranda. Ruta de Fataga
Weboldal: www. camelsafarigrancanaria.com

Tevegelés után a következő állomásunk Fataga volt.

  • Fataga

Ha valaki erre jár, nem szabad kihagyni ezt a picike kis falut. Noha a turizmus szele megcsapta, ettől függetlenül csak ajánlani tudom. Először is van játszótere,  aztán megnéztünk a mosóköveket, a helyet, ahol régen a helyi lakosok mostak, és ahonnan még mai napig viszik a forrásvizet a növényeik locsolására.

Kellemeset sétáltunk az utcácskákon és megcsodáltuk a házakat.

És kipróbáltuk a helyi pékséget (Calle los Reyes 16. szám). A választék nem túl széles, viszont minden, ami van, helyben sül. A kókuszpuffancsuk, a mandulás sütijük nagyon ízlett, de vettünk még kifli-bagett keresztesződéséből született pékárut, aminek hagyományos kenyértésztája volt.

  • Vízi malom (El molino de aqua)

Fataga után, ahogy haladtunk egyre bentebb, útközben megpillantottuk az El molino de aqua feliratot, így megálltunk a vízi malmot megtekinteni. A malmot jelölő táblácska az ottani étterem mögötti parkolóból vezet le.

A vízi malomhoz egy pár perces gyalogút vezet, ami helyenként kalandos. Egy járda szélességnyi út talpalattnyira szűkül, illetve egy pallós szakaszon is át kell menni, gyerekkel végigcsinálható, de fogni kell nagyon. 

És még hátra volt Tunte. Ha valakinél van enni és innivaló, akkor érdemes a Fataga és Tunte közötti bal oldalon a piknik heyeket figyelni.

  • Tunte

Tunte ugyancsak egy megkapó spanyol település. Szép kilátással, játszóterekkel, mutatós házakkal és néprajzi múzeummal, amit egy 19. században épült házban rendeztek be. Tunte ennek a napnak az egyik főprogramja lett volna, de a be nem tervezett megállóknak köszönhetően, sajnos nekünk csak egy rövid sétára futotta itt. 

A napot és egyben a gran canariai kirándulásunkat Maspalomasban zártuk, egész pontosan a sivatagban.

  • Sivatag


Mivel még sohasem jártunk sivatagban, nagy élmény volt számunkra a homokbuckákon fel és le, fel és le, és úgy kijutni az óceán partjára.

Ezzel a programmal zárult a nyaralásunk, másnap hajnalban már a reptéren voltunk. Kölnből Eindhovenbe, ahonnan mama Debrecenbe repült tovább, mi pedig visszaautóztunk Luxemburgba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.