Egy nap Firenzében

2019. július 17. (szerda)

A firenzei Boboli- kert a 16. századi kertépítészet egyik legcsodálatosabb példája.  A Pitti palota mögötti 4,5 hektáros területen található – többek között- a híres Neptun szobros szökőkút, az Amfiteátrum, a Szökőkút- sziget.

Azt érdemes tudni, hogy Firenze minimum egy hosszú hétvégés város és a tömeg miatt nem éppen kisgyermekeseknek való. Amennyiben valaki csak egyetlen egy napot szán rá, mint mi, akkor annak jobb előre  eldöntenie, hogy mit akar megnézni. Három kisgyerekkel (5,5; 4,5; 2,5 évesek) Pitti palota szóba sem jöhetett, így nálunk maradt a Boboli- kertnek és az Aranyművesek hídjának megtekintése. 

Boboli- kert már önmagában lehet egy egynapos program, főleg, ha nem szaladunk át rajta, mint valami japó turista, hanem tényleg szánunk időt az alapos körbejárására. 

Boboli- kert/ Giardino di Boboli

A Boboli- kert a 16. századi itáliai kertépítészet egyik legszebb és legismertebb példája. A Medici családból származó Cosimo firenzei nagyherceg feleségének kívánságára 1550- ben kezdték el a kertet építeni. Az elmúlt évszázadokban többször átépítették, bővítették, így érte el a jelenleg 4,5 hektárnyi méretét. 

A teljes felsorolás igénye nélkül: szökőkutak, tavak, titkos ösvények, mesterséges barlangok, 288 szobor, a Citrusház, a régi Kávéház, a Meridiana palota teszi a kertet olyan csodálatossá, mint amilyen. 

Egy ekkora park fenntartása nem kevés anyagi ráfordítást igényel. Legutóbb a Guccitól kaptak egy több millió eurós felajánlást, amit a kert bizonyos pontjainak helyreállítására fordítottak. 

Értékelés: 5/5
Cím: Érdemes a Porta Romana irányából bemenni és onnan felfelé haladni a Pitti palota felé.
Weboldal: https://www.uffizi.it/en/boboli-garden

Megjegyzés: A Boboli kert, azonkívül, hogy szép, még két szempontból is remek választás (nemcsak) a kisgyermekesek számára. A Firenzére jellemző tömeg itt nem zavaró, mert a hatalmas területen megoszlik, így a gyereknek is van tere, továbbá a nyári melegben padokon jókat lehet hűsölni. Esernyő babakocsival is járható  a kert, persze amikor domb van, ott egy kicsit izmosabb tolni. 

 

Aranyművesek hídja/ Öreg- híd/ Ponte Vecchio

A Ponte Vecchio (jelentése: Öreg- híd) a világ leghíresebb hídjai közé tartozik. Az 1300- as években épült kőhídon eredetileg mészárosok és tímárok dolgoztak. Míg a mészárosok az Arnó- folyóba dobálták az állatok azon részeit amire nem volt szükség, addig a tímárok a frissen lenyúzott bőröket szárították itt, valamint különböző állati ürülékkel pácolták azokat. Ebből kifolyólag a környéken mindig  irtózatos szag terjengett. Éppen ezért nem véletlen, hogy 1565-ben a Medici családból származó Cosimo firenzei nagyherceg úgy döntött, hogy a mészárosoknak és tímároknak el kell innen költözniük és helyüket az aranyművesek veszik át. Így lett az Öreg – hídból, az Aranyművesek hídja. 

A második világháború alatt ez a híd volt az egyetlen Firenzében, ami nem rongálódott meg. Úgy tartják, hogy maga Hitler adta parancsba, hogy a híd maradjon sértetlen. 

A híd napjainkban Firenze egyik legfőbb látványossága. Ékszerboltok sorakoznak rajta végig egymás mellett, melyek jó drágán kínálják ékszereiket. Éppen ezért vásárlás helyett érdemesebb csak gyönyörködni a kirakatokban. 

Értékelés: 5/4

Megjegyzés: Amennyiben megtekintjük a Boboli- kertet, akkor a Porte Romana irányából menjünk be és a Pitti palotánál menjünk ki. Onnan csupán pár percre található az Aranyművesek- hídja. A hídon jelentős tömegre kell számítani. 

 

Megjegyzés: Amennyiben autóval érkezünk ajánlott előre megnézni, hogy hol és mennyiért parkolunk. Mivel a kocsifeltörések mindennaposak Firenzében, érdemes zárt parkolóban hagyni az járművet. Még akkor is, ha nem olcsó mulatság. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.