Noszvaj, Magyarország egyik legtisztább levegőjű faluja

2019. augusztus 15. (csütörtök)

(Kis)gyermekes családok figyelem! 11 km hosszú, 10 állomásból álló meseút található Noszvajon. Térkép, Ládika, Kulcs, Mesék és sok- sok közös élmény. 


A Bükki Nemzeti Park határán található az alig 2000 főt számláló Noszvaj, mely több napra elegendő programot kínál. Noszvaj egy kulturális központ; itt található a faluban kacskaringózó 11 km hosszú, 10 állomásból álló meseút, a kései barokk stílusban épült De la Motta kastély és nem utolsó sorban a híres barlanglakások. 

Meseút

A faluban a meseút állomásaiként 10 gyönyörűen festett kis házikó található, melyek meséket és játékos feladatokat rejtenek. Amennyiben kisgyermekkel vagyunk illetve elegendő idő híján, abban az esetben érdemes a faluközpontban található faházikókra összpontosítani. 

A Kossuth úti patakparti házikóban pedig könyv csere- berére is lehetőség nyílik. Otthonról vihetünk egy, már megunt gyermekkönyvet, cserébe magunkhoz veszünk egyet a házikóban találhatóak közül. 

Megjegyzés: A meseút végigjárása 1500 forintba kerül. A Noszvajon található Harmónia kávézóban vehető át a meseút térképe, valamint a hozzá szükséges lakatkulcs. Ez kerül 1500 forintba, valamint 1000 forint a lakatkulcs letéti díja. Tehát ezt az 1000 forintot visszakapjuk, amikor a túránk végén visszaadjuk a kulcsot. 

Harmónia kávézó és cukrászda címe: 3325, Noszvaj, Béke utca 1. 

Nyitvatartási ideje: 10.00-11.00; 12.00- 18.00

11.00- 12.00 között ebédkiszállítás miatt zárva. 

Értékelés: 5/5

De La Motta kastély

A 18. században, kései barokk stílusban épült a szebb napokat is látott De La Motta kastély. Még 1774- ben báró Szepessy Sámuel adott megbízást a kastély megépítésére, azonban néhány évvel később anyagi nehézségek miatt eladni kényszerült azt. Így került a kastély özvegy Almásyné Vécsey Annához, akinek második, francia származású férjéről lett a kastély elnevezve. 

A kastélyt egy csodálatos angol kert öleli körül, ahol az angol kertekre jellemző ösvények, virágágyások, kútház, tavacska mind- mind megtalálható. 

Értékelés: 5/4

Barlanglakások

A legelső barlanglakások már a 17. század folyamán elkészülhettek, de tömegesen csak a 19. század elején kezdtek el itt lakásokat kialakítani. A riolittufába vájt, parasztházak alaprajza alapján kialakított barlanglakások a mélyszegénységben élő emberek számára szolgáltak lakóhelyül. Az 1960- as években aztán ezeket a lakásokat, mint hivatalosan lakhelyeket  megszünteték, és ezt követően a hajléktalanok vették birtokba. Napjainkban turisztikai látványosságként, valamit művésztelepként működik. 

Értékelés: 5/5

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.