“Ezt nem ússzuk meg szárazon”- Villa Caprile

2019. július 19. (péntek)

Riminitől nem messze fekvő Pesaróban található Villa Caprile, a barokk stílusban épült nyári rezidencia. Egy hely, ahol olyan híres emberek fordultak meg, mint Casanova, Stendhal, vagy akár maga Bonaparte Napóleon.

A Riminitől nem messze fekvő Pesaróban található a 17. század közepén épült Villa Caprile. A barokk stílusú vidéki palota Giovanni Mosca márki nyári rezidenciájaként szolgált. Az évszázadok folyamán állítólag olyan híres emberek fordultak meg itt, mint Casanova, Stendhal, Bonaparte Napoleon, valamint IV. György angol király felesége. 

Az 1876- tól mezőgazdasági iskolaként működő épület 1925-ben került Pesaro városka tulajdonába. A második világháború pusztításai sajnos a Villa Caprile-t sem kímélték, az épület jelentős károkat szenvedett. Mivel a teljes rekonstrukció hatalmas összeget emésztett volna fel, ezért például az épületben található freskók restaurálására már nem jutott pénz, egyszerűen csak lefestették azokat. Egy- egy falon csupán képeslap nagyságú részeken láthatjuk, hogy valójában mi bújik meg a falfesték alatt. 

A Villa Caprile-ben továbbra is mezőgazdasági középiskola működik, az épület ennek megfelelően van berendezve. Éppen ezért nem érdemes megtekinteni. Javaslom, hogy inkább a kertre fókuszáljunk. 

A Villa kertje három nagyobb egységből áll. A palotához közelebb elhelyezkedő 2000 négyzetméteres kertben az 1700- as évekből származó vizes meglepetések találhatóak; a gyermekek nagy örömére itt számtalan vízi játék van elrejtve. Ezeknek a működését a kísérő szabályozza. 

A következő 600 négyzetméternyi teraszon ahová már nem engednek le, egykoron gyümölcsfákkal volt tele, illetve az az alatti, harmadik részen aromás növényeket nevelgettek.

 

Értékelés: Villa: 5/1; Kert: 5/4
Cím: Via Caprile, 1, 61121 Pesaro

 

Megjegyzés: 

  • Kétféle jegy vásárolható: a villába és a kertbe szóló kombinált illetve csak a kert megtekintésére szóló. Noha a két jegyár között nem olyan jelentős a különbség, a villa megtekintésére mégsem pazarolnék időt. 
  • Nem egy ismert turista célpont, éppen ezért az idegenvezetés az intézmény diákjai által olaszul történik. Viszont, amikor ott jártunk, kérésünkre előkerítettek egy angolul beszélő lányt. 
  • Amennyiben a vizes játékban benne vagyunk, akkor az autóban mindenképpen legyen váltóruha, mert ezt a programot nem ússzuk meg szárazon. 
  • Nyitvatartás: júniustól szeptemberig 15.00- 19.00 óra között.
  • Csak készpénzzel lehet fizetni.
  • Az iskola szőlőültetvényeiről szüretelt szőlőből, a diákok által készített címkézett, üveges borokat lehet vásárolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.