Praktikus tanácsok saját tapasztalat alapján

Néhány gondolat, ami talán szóra sem érdemes, annyira triviális, mégis érdemes odafigyelni rá.

Nyelvtudás: Külföldi utazások esetén, ahhoz, hogy minél olcsóbban, minél jobb ajánlatokat találj, továbbá (kis)gyeremekkel is bizonságban érezd magad, kell egy bizonyos szintű nyelvismeret. Általánosságban elmondható, hogy a legjobb az angol, de pl. pont Mallorcán sokkal nagyobb hasznát lehet venni a német nyelvtudásnak.

Repülőjegy vásárlása: Aranyszabály: Ünnepekkor és iskolai szünetekben a legdrágábbak a repülőjegyek!

A repülőjegyvásárláshoz úgy kell hozzáállni, mint a kedvenc sorozatodhoz: rendszeresen nézed. Ha olcsón akartok utazni, mind utazás időpontjával, mind a desztinációval kapcsolatosan rugalmasnak kell lenni. Volt már olyan, hogy Barcelonába terveztünk repülni, és Toszkanában kötöttünk ki.

Autóbérlés: Hitelkártya nélkül nincs autóbérlés!

Érdemes olyan autókölcsönzőt választani, amellyel kapcsolatban vannak visszajelzések. Amire figyelni kell: 1. önrészes vagy teljes biztosítás a biztosítás; 2. teli tankkal kaptuk-e meg az autót vagy ha nem akkor az adott üzemanyagmennyiség rögzítve van-e a szerződésben, 3. ingyen adják a gyerekülést vagy fizetni kell pluszba érte. Pl. Olaszországban gyakran nincs benne az árban és a gyerekülés napi díja nem túl olcsó. Ilyen esetben mi mindig visszük a sajátunkat, mert a babakocsi mellett a Ryanair, Easyjet, Wizzair légitársaság stb. ingyen szállítja.  Utazás előtt az adott légitársaság honlapján meg kell nézni, hogy ingyen szállítható-e a gyerekülés; 4. Vezetőtárs bevonható-e ingyen; 5. Érdemes utána nézni, hogy nincs- e valami kedvezményre jogosító kupon, amit igénybe lehetne venni az autóbérlésnél. 6. Autóátvételnél alaposan ellenőrizni az autó sérüléseit még teljeskörű biztosítás esetén is 7. Már autóátvételnél megkérdezni, hogy hol kell majd leadni az autót. 8. Nyaralás után leellenőrizni a hitelkártyát, hogy a depositot feloldották-e.

Szállásfoglalás: Elő- és utószezonban bármilyen típusú szállások ára kedvezőbb. Mi általában szállodákban szoktunk foglalni, reggelivel, vagy reggeli és vacsorával. Gyakran választunk az NH vagy IHG hotelláncból, mert pontgyűjtő rendszerük van, és előfordul, hogy így vagy egy éjszakát vagy egy reggelit ingyen kapunk. Szállásfoglalásnál ugyancsak érdemes utána nézni, hogy van- fel árkedvezményre jogosító kupon.

Program: Már utazás előtt érdemes a programlistát összeállítani. A “majd rögtönzünk” hozzáállás gyerekkel sem idegileg, sem anyagilag nem kifizetődő. Itt is jól jön a nyelvtudás, mert a német, angol turisztikai információs oldalak, beszámolók nagyon hasznosak. Általában bővebbek, mint a magyar nyelvűek. A doksiban legyen benne milyen program, hol, milyen nyitvatartással, mennyiért és GPS koordináták. Szépidős programok mellett, esőnapos elfoglaltságokkal is ajánlott készülni, mert így rossz idő esetén sincs pánik és hotelfogság. Már utazás előtt hasznos az időjárásjelentést nézegetni, mert ruhapakolásban és programtervezésben is nagy segítség.

Pakolás: A pakolás esetében is igaz az a mondás, miszerint gyakorlat teszi a mestert. Egy hosszú hétvége esetén érdemes megpróbálni úgy pakolni, hogy ne legyen szükség nagyméretű feladott poggyászra. Amennyiben meleg helyre utazunk most már nemcsak 4-5napra, de akár egy hétre is el tudunk menni nagyméretű feladott poggyász nélkül. Rutinossá váltam. A Ryanairnél, Easyjetnél, Voloteanál stb.  lévő összes ingyenes poggyász lehetőséget kihasználjuk.

A poggyászszabályzat légitársaságonként változik, tehát utazás előtt le kell ellenőrizni, hogy mi vonatkozik ránk, mert például a gyermek életkora (2 éves kor alatt vagy felett) is meghatározó.

Így mi általában három darab  55 cm x 40 cm x 20 cm méretű kézipoggyásszal és ugyancsak három darab 35 cm x 20 cm x 20 cm méretű kis táskával utazunk. Ehhez jön még a babakocsi és a gyerekülés. Számunkra hasznos, ha a kézipoggyász a hátunkra is felvehető, hiszen kisgyerekkel a szabad kéz mindig jól jön.

A fapados légitársaságok poggyászszabályzata újabban elég sűrűn változik. Utazás előtt minden esetben ellenőrizni kell az éppen aktuális szabályozást.

A kis Samsonite-ok mellett nekünk ez a táska vált  be

 


 Ahogy a gyártó hirdeti, ez valóban egy fapados táska. Ha üresen ellopnák sem zokognánk utána, annyira szimpla. Semmi csicsa, viszont mosható, strapabíró és úgy lett kialakítva, hogy minél több minden férjen el benne.