Toszkána gyöngyszeme, Lucca

2019. július 16. (kedd)

Toszkána egyik gyöngyszeme a Pisa közelében található Lucca városa, mely telis tele szebbnél szebb és érdekesebbnél érdekesebb látnivalókkal. Az egyik ilyen figyelemre méltó látványosság a Guinigi- torony, melynek különlegességét a tetején lévő, újjászületést szimbolizáló magyaltölgy fák adják. De sem a szellemlakta Órák tornyát, sem pedig az osztrák paraszt palotáját nem szabad kihagyni. 

A Saint Pietro kapu áthaladva már meg is érkezünk a középkori hangulatot hűen tükröző, pörgős Lucca óvárosába.

A következő útvonalat jártuk be: Torre delle Ore (Órák tornya), Torre Guinigi (Guinigi- torony), Palazzo Pfanner (Pfanner palota és kert) és a botanikus kert.

Guinigi- torony / TorreGuinigi 

A meseszép Toszkánában fekvő Lucca városa, a tornyok és harangtornyok Mekkája. A város a középkorban a vagyonos családoknak köszönhetően több, mint 250 toronnyal és jónéhány harangtoronnyal büszkélkedhetett. A leghíresebb tornyai közé tartozik a bankárokból, selyemkereskedőkből álló, Luccában vezető szerepet betöltő Guinigi családról elnevezett Guinigi- torony. Minél magasabb volt egy lakótorony, annál inkább hirdette a család előkelőségét, gazdagságát.

A kőből és téglából épült, román- gótikus stílusú torony Lucca egyik legnépszerűbb látványossága. Noha a Guinigi- torony nem a legmagasabb tornya a városnak, a tetején lévő, már messziről is kitűnően látható magyaltölgy fáknak köszönhetően a meglátogatása és megmászása a kötelező turista programok közé tartozik. Hogy a kert mikor került a torony tetejére, kérdéses, annyi biztos, hogy az 1500- as években már említve van. 

A 45 méter magas toronyba több, mint 200 lépcsőfok megtételével érünk fel, de megéri. 

   

Megjegyzés:
1.Amennyiben nincs problémánk a lépcsőzéssel (4,5 éves keresztgyermekünk gond nélkül megcsinálta az Órák tornyával együtt), érdemes kombinált jegyet vásárolnunk. Ez tartalmazza a Guinigi- tornyot, a tőle egy kicsit magasabb Torre delle Ore-t (Órák tornya), valamit a botanikus kertet.
2. A jegypénztárban monitoron figyelik mennyire van tömeg a tetőn, amennyiben a létszámot soknak találják, akkor lent a pénztárnál várni kell a felengedésre. 

Értékelés: 5/5
Cím: Via Sant Andrea, 55100 Lucca

 

Órák tornya/ Torre delle Ore

Az 50 méter, 208 lépcsőnyi magas Órák tornya Lucca legmagasabb tornya. A toronyból pazar kilátás nyílik az egész városra, beleértve a híres magyaltölgy fás Guinigi- tornyot. 

 

A torony történetéhez kapcsolódó legenda szerint egy Lucida Mansi nevezetű luccai hölgy szelleme kísért itt. Lucida, hogy három évtizeddel tovább maradjon fiatal és gyönyörű, eladta a lelkét az ördögnek. 1623. augusztus 14-én az ördög megjelent, hogy a 30 évvel korábban kötött megegyezésnek érvényt szerezzen. Lucidának viszont esze ágában sem volt az ördöggel tartani, éppen ezért a toronyban felmászva, megpróbálta az órát megállítani. Az ördög azonban elkapta, tüzes szekerére rakta, a városfalon kívülre vitte és a botanikus kert tavába elsüllyesztette. Ha a víztükörhöz közel hajolunk, akkor állítólag látni Lucida arcát, és ha csendben vagyunk hallhatjuk nehéz légzését;)

Értékelés: 5/5
Cím: Via Fillungo, 20, 55100 Lucca

Pfanner, azaz az “osztrák paraszt” palotája /Palazzo Pfanner

A középkori hangulatú Luccában igazi unikum a barokk stílusban épült, nevében németes hangzású Pfanner- palota és annak kertje. Még 1660- ban kereskedelemből meggazdagodott Moriconi család kezdte el a palota építését, majd 20 év múlva annak eladására kényszerültek. Ekkor jött a selyemmel kereskedő Controni család, akik renoválták illetve bővítették. 

A Pfannerek, akikről a palota az elnevezését kapta, csupán az 1800- as években kerültek be a történetbe. Luccában csak az osztrák parasztként emlegetett Felix Pfanner, hogy a sörfőzéshez szükséges gépeit, eszközeit tudja hol tárolni, a Controni családtól bérbe vette a palotához tartozó kertet és pincéket. Aztán a sörfőzde olyannyira beindult, hogy a Pfannerek megvásárolták a palotát. Jelenleg is az ő tulajdonukban áll.  1995- ben felújították és azóta fogadják az érdeklődőket. 

A Pfanner- palota a Nicole Kidman főszereplésével játszott Egy hölgy arcképe című filmben is visszaköszön. 

Megjegyzés: A palota belső része illetve annak kiállítási része felejthető, de a kertet mindenképpen érdemes megtekinteni. 

Értékelés: 5/4,5
Cím: Via degli Asili, 33, 55100, Lucca
Weboldal: www.palazzopfanner.it/en/

 

Botanikus kert/ Orto Botanico di Lucca

Mária Lujza spanyol infánsnő, Lucca hercegnője, aki minden nyarat Luccában töltött, 1820-ben alapította a botanikus kertet, az egyetem botanikus szakán tanulók számára gyakorlati és kutatási helyszínként. Mivel a botanikus kert 1825- től kénytelen volt önfenntartóként működni, kihasználva a helyiek és külföldiek egzotikus növények iránti igényét, egzotikus növények jelentős mennyiségű szaporításába kezdtek. 1826- ban már az első fűtött üvegházat is felavatták. 

 A botanikus kertben a világ minden részéről vannak növényfajták. A kert egyik büszkesége a 22 méter magas, majd kétszáz éves libanoni cédrus fa. De az a tavacska is itt található, amibe 1623-ban az ördög a hiú Lucidát belefojtotta. (Lásd az Órák tornya fejezetet)

Megjegyzés: Érdemes kombinált jegyet vásárolni, amivel a Guinigi- torony, az Órák tornya, valamint a botanikus kert együttesen megtekinthető. 

Értékelés: 5/4
Cím: Via del Giardino Botanico, 14 – 55100 Lucca

Megjegyzés Luccához: Amennyibe autóval érkezünk Luccába, érdemes ezen a pont lerakni a kocsit; ingyenes a parkolás, mindig van parkolóhely, továbbá a városkapu 10 perces sétára található. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.