Vidéki Anglia: Kedleston Hall

2019. augusztus 3. (szombat)

A Curzon család hiába birtokolta évszázadokon át a Kedleston Hallt, a kúria fenntartása olyan hatalmas összegeket emésztett fel, hogy az épületet, kertet, parkot 1987- ben átengedték a közhasznú National Trust-nak. 

A normandiai származású Curzon család a 12. század óta élt Kedlestonban. 1759- ben a Curzonok egyik leszármazottja, Nathaniel Curzon egy új és nagyobb úrilak megépítésére adott megbízást, ez lett a parkkal körülvett Kedleston Hall. 


Az háromemeletes, három szárnyból álló impozáns épület 6 éven át épült és egészen 1980- as évekig volt a Curzon család tulajdonában. Miután Francais Curzon nem bírta a magas fenntartási költségeket, 1987- ben átengedte a National Trust- nak. Egyetlen feltételként annyit szabott, hogy a család bizonyos szobákat megtarthasson saját használatra.

Kedleston Hall egyébként kedvelt filmes helyszín is. A Keira Knightley főszereplésével készült Hercegnő című film, valamint Ruth Wilsonnal a 2006- os Jane Eyre bizonyos jeleneteit is itt forgatták. 

A Kedleston Hall egésznapos program. Mit lehet itt csinálni?

  1. Sétélni a suffolk birkák között
  2. Megtekinteni a kúriát
  3. Gyerekudvarban játszani
  4. Az úrilak mögötti parkot megtekinteni, a National Trust- os székekben pihenni

Értékelés: 5/5
Cím: Derby DE22 5JH
Weboldal: https://www.nationaltrust.org.uk/kedleston-hall

Megjegyzés:

  1. Angliába való utazás előtt érdemes utána nézni, hogy azok a kastélyok, kertek, parkok, melyeket meg szeretnénk tekinteni, a National Trust- hoz tartoznak- e. Gyakran jobban megéri a National Trust Touring Pass 7 vagy 14 napos bérletei közül választani. 

Weboldal: https://www.nationaltrust.org.uk/features/touring-pass

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.