“Országomat egy lóért”

2019. augusztus 2. (péntek)

Leicesterbe kéne menni: III. Richárd látogatóközpontot, Katedrálist, Céhházat, Múzeumot kéne nézni.


III. Richárd angol király látogató központ /King Richard III Visitor Centre


Miután 2012- ben megtalálták III. Richárd angol király csontvázát, a leicesteri városi tanács elhatározta egy látogató központ létrehozását. 21. századi technológia, jól szervezett, informatív kiállítások, ezt kínálja a látogató centrum. 

Az 1485- ös bosworthi csatában megölt III. Richárd angol király holttestét a ferences rendi szerzetesek temették el templomukban.  Mivel azonban 2012- ig az sem volt világos, hogy a régi templomuk hol volt, esély sem volt a király földi maradványainak megtalálására. 

2012- ben azonban szenzációs fejlemények történtek: a leicesteri egyetem kutatói az önkormányzati autóparkolóban a ferences rendi templom nyomaira bukkantak. Néhány héttel később pedig ugyanitt III. Richárd csontváza is előkerült. Természetesen ekkor még csak remélni lehetett, hogy az uralkodó földi maradványairól van szó. A feltárást követően hosszú hónapok kemény munkájára volt szükség ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan megállapítsák, hogy valóban a király csontvázát találták meg.

A csontokon végzett vizsgálatok során kiderült, hogy a lováról leesett, sisakját elvesztett király testén számos, fegyvertől származó sérülés található. Míg a bordánál illetve a medencénél egy- egy vágást fedeztek fel, addig a koponyán összesen 8 seb nyomait találták. A hátulról érkező, végzetes csapás egy kardtól vagy alabardtól származott. 

Eme régészeti szenzáció után a leicesteri városi tanács döntése nyomán 2014-ben megnyitották a III. Richárd látogató központot, melynek feladata III. Richárddal kapcsolatos történelmi események, valamint a régészeti feltárások állomásainak bemutatása.  A 21. századi technológia, tökéletes design teszi élvezhetővé a kitűnő kiállításokat. 

Értékelés: 5/5
Cím: 4A St Martin’s, Leicester

 

Leicester Katedrális/Leicester Cathedral

Miután a Leicester egyetem kutatói az önkormányzat egyik autóparkolójában rábukkantak III. Richárd földi maradványaira, történelmi jegyzetek felhasználásával, valamint jelenleg élő öt leszármazottól szerzett DNS- tesztek sikeres elvégzésével, minden kétséget kizáróan megállapították, hogy a király csontvázáról van szó. Ezt követően a Shakespeare által kegyetlennek és rútnak ábrázolt III. Richárd  maradványait a Leicester Katedrálisban helyezték örök nyugalomra. A katedrálisban felügyelő önkéntesként dolgozók rengeteg érdekes információval szolgálnak, érdemes kérdezgetni őket. Illetve gyerekeknek szánt feladatlapok is ingyenesen rendelkezésünkre állnak. 

 

Értékelés: 5/5
Cím: 2 Peacock Ln, Leicester LE1 5FQ

 

Szellemek találkozóhelye, a Leicester céhház/ Leicester Guildhall

Leicester céhház az egyik legrégebbi, még használatban lévő történelmi épület, ami szép hosszú történettel büszkélkedhet. 

Az 1390- ben épült ház céhmesterek találkozóhelyéül szolgált, majd városházaként funkcionált, aztán az első nyilvános könyvtár működött itt, majd 1876-ban rendőrállomás. 

Restaurációs munkákat követően 1926- ban nyitották meg az épületet múzeumként a látogatók előtt. Megtekintése ingyenes.

Értékelés: 5/5
Cím:  Guildhall Lane, Leicester, LE1 5FQ

New Walk Museum and Art Gallery

Leicesterben járva érdemes az ingyenes látogatható New Walk Múzeumot is felkeresni.  A dinoszaurusz és az ókori egyiptomi tárlatot semmiképpen ne hagyjuk ki.

 

Értékelés: 5/5
Cím: 53 New Walk, Leicester, LE1 7EA

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.