Gran Canaria- Rumgyár- Városi park- San Juan Batista Katedrális- Puerto de las Nieve- Faro de Sardinia

2017. január 25.

Noha Gran Canaria északi partján az időjárás általában kicsit borongósabb, mégis kihagyhatatlan rész, hiszen természeti és kulturális látnivalókban egyaránt gazdag.


A megérkezésünket követő napot egy churreriában kezdtük.
Gáldarban járva ezt a helyet nagyon tudom ajánlani, tökéletes forró csoki/puding- churrossal, ami engem a mamám csörögéjére emlékeztet, továbbá mérsékelt árak és csak helyiek.

Értékelés: 5/5
Cím: Churreria Hermanos Gonzáles, Calle Capitán Quesada, 34, 35460 Gáldar, Las Palmas, Spanien

A reggelizés után a sziget északi részén, Gáldar és Las Palmas között található, Arucasban folytattuk a programot. 

  • Arehucas, a rumgyár (Destilerías Arehucas)- Európa egyik legnagyobb rumgyára

Arucas egyenlő rumgyár. Mivel nem engedték a gyárnak, hogy ugyanaz legyen a neve, mint a településnek, ezért lett Arucas helyett Arehucas.

A több, mint 130 éves múlttal rendelkező rumgyárat eredetileg San Pedro gyárnak hívták, és az itt gyártott rum kiválóságát mutatja, hogy hamar a spanyol királyi család hivatalos beszállítójává vált. Az első világháborút követő években azonban hanyatlásnak indult, végül bezárásra ítéltetett.  1940-ben Alfredo Martin Reyes vállalkozó nyitotta újra a gyár kapuit, és tette azt Európa vezető rum-és likőrgyárává. Arehucas másik érdekessége, hogy Európa legrégebbi és egyben legnagyobb tölgyfahordóit tárolják itt, továbbá mintegy 4308 darab amerikai tölgyfahordóban érlelik a rumot.

Mivel Gran Canaria cukornád termelése az 1970-as évektől kezdve jelentős mértékben visszaesett, 6 millióról 500.000 ezer kilóra, ezért napjainkban a cukornád nagyrészét Dél- Afrikából importálják.

Azok számára, akik a gyárlátogatásokat kedvelik az Arehucas nevezetű rum- gyár megtekintése kihagyhatatlan program. A korábbiakkal ellentétben a gyárba most már nem lehet ingyenesen belépni, hanem 2.5 eurót kell fizetni. De ez igazából nem is belépőjegyár, inkább idegenvezetési díjnak hívnám. Ahhoz, hogy teljes mértékben élvezni lehessen a gyárlátogatást, spanyolul, angolul, németül vagy lengyelül nem árt érteni. A jegy megvásárlása után, amíg meg nem érkezik az idegenvezető, addig egy váróterembe irányítanak.

A körbevezetés körülbelül 30 percet vesz igénybe, és a idegenvezető minden egyes állomáson a lényegre szorítkozva, érdekes információkkal látja el az odalátogatókat Pl. Hol vannak cukornád ültetvények a szigeten, mikor és hogyan zajlik az aratás, a szesz hordóba töltéséről, tárolásáról stb..

A hordókon ott látható a töltés éve, egy azonosítószám és hogy hány fokos rum van benne.


A félórás vezetés az épületen kívüli sátorban ér véget, ahol a gyár összes rum- és likőrtípusát ki lehet próbálni. Ez a kóstolásos lehetőség is benne van a 2,50 eurós jegyárban. Amikor mi itt voltunk, a kóstolás annyit jelentett, hogy többfajta rumból és likőrből önthetett mindenki magának a féldecis műanyag poharakba ….annyiszor akárhányszor csak akart…A pultnál az idegenvezető magunkra is hagyott. Jani vezetett, így nem kóstolt, én nem szeretem, így nem kóstoltam, Kolos kicsi, így nem kóstolhatott, maradt mama, aki képviselte családunkat. Őt buzdítottuk, hogy ha már itt vagyunk és ilyen bő a kínálat, akkor éljen vele.

A szeszgyár boltjában vásárlásra is van lehetőség, ahol az italárak kedvezőbbek, mint a boltokban.  

Mivel az idegenvezetés pörgős, mire a gyerek körbe néz, már tovább is áll a csoport, látványos a rumpince, a hordójavító műhely, a gépek működése, valamint az italok palackozása egyaránt, szülői kommentárral ez a program egy három év feletti gyermeket le tud kötni. Legalábbis Kolosunk élvezte. 

Értékelés: 5/5
Cím: Lugar Era de San Pedro, 2, 35400 Arucas, Las Palmas, Spain
Weboldal: http://arehucas.es/

Az Arehucas meglátogatása után a gyárhoz képest kb. 5 perc gyaloglásra található, ingyenes városi parkba mentünk.

  • Városi park (Parque Municipal)

Miért is érdemes betérni ebbe a parkba?
Mert lehet benne egy nagyon kellemes sétát tenni, mert lehet egy kicsit ücsörögni a padokon, mert meg lehet csodálni a számunkra egzotikusnak számító növényeket, mert lehet gyönyörködni a kilátásban, és nem utolsósorban, mert lehet játszóterezni. (Spanyolország azért is jó választás kisgyerekkel, mert ha nem keresel játszóteret, akkor is tuti rábukkansz. A spanyol játszóterek jó állapotban lévők, színesek és megfelelően felszereltek.)

A park mindennap 09.00-22.00 között van nyitva.

Értékelés: 5/5
Cím: Ctra. Arucas-Bañaderos, 8, 35400 Arucas

A városi park után pedig a San Juan Batista Katedrális következett.

  • San Juan Batista Katedrális, ami nem is katedrális


Arucasban a harmadik programunk a San Juan Batista Katedrális megtekintése volt. Elnevezésével és méretével ellentétben azonban hivatalosan nem székesegyház, hanem csak egy templom. Ez persze senkit sem zavar, azért hívják San Juan Batista Katedrálisnak vagy röviden az Arucasi Katedrálisnak.
A templom neogótikus stílusban, bazaltkövekből épült, innen a sötét színe is.
Korábban a helyén egy, a középkorban épült templom állt, ami a 19.-20. század fordulójára olyan állapotba került, hogy jobbnak látták lebontani és egy újat építeni helyette.
A munkálatok 1909-ben kezdődtek és 68 éven át tartottak. Noha a katedrális már 1919-ben megnyitotta kapuit, a teljes munkálatok csak 1977-ben fejeződtek be rajta. Azért is érdekes ez a templom, mert azt mondják róla, hogy a tornyai nagyon hajaznak a barcelonai Sagrada Família tornyaira. 

Kívülről nagyon különleges hangulatot áraszt, kellően monumentális és nyomasztóan zord hatást gyakorol az emberre. Látványosnak találtuk, viszont bent nem fogott meg különösebben. A belépés ingyenes.

Értékelés: 5/3
Cím:  C/ Párroco Cárdenes, 2, 35400 Arucas

Megjegyzés:
Étkezés: Nem akartunk sem sokat költeni, sem pedig sok időt evéssel elfecsérelni, így a Siroco nevezetű spanyol gyorsétkezdébe ültünk be, ami a Calle León y Castillo- n található, kb. 2 percre a városi parktól, ahonnan szinte rá is lehet látni; a park és a katedrális közötti szakaszon. Aki szereti a tintahalat, annak érdemes megkóstolni ott a Bocadillos de Calamares-t.

Arucas után Puerto de las Nieve volt a következő célpont. Míg oda értünk, addig Kolos aludt egyet az autóban. Autóbérléseknek a mobilitás mellett ez is a nagy előnye, hogy a gyerek tud ott aludni, míg A-ból B-be érünk. 

  • Puerto de las Nieve

Puerto de las Nieve, azaz Agaeta település kikötőnegyedéről van szó. Hatalmas, személy – és járműszállító kompok indulnak innen más szigetekre. Amikor ott voltunk, akkor éppen Tenerifére. A kiépített sétálószakaszról, ahol a helyiek előszeretettel sportgyalogolnak, egyszerre nyílik csodálatos látvány a hegyekre, az óceánra és a kikötőre. Továbbá Kolos nagy érdeklődést mutatott a napozó rákok iránt.

Megjegyzés: Korábban az útikönyvek azért is ajánlották Puerto de las Nieve felkeresését, mert itt volt látható Isten ujja (Dedo de Dios). Ez nem más, mint egy, a tengerből kiálló kezet mutatóujjal együtt formázó szikla, amit egy kanári-szigeteki író nevezett el Isten Ujjának. Az “Ujj” azonban 2005. november 29-én a Delta nevű trópusi vihar áldozatává vált, a 20 méter magas szikladarab letört, így maradt a kéz….2006 előtti képeket nézegetve, amikor még megvolt az ujj, akkor is nagy képzelőerő kellett, hogy belelássuk, azt amit kell. De mióta nincs ujj, azóta még semmitmondóbb, mint előtte. Számomra még fotót sem ért.

Értékelés: 5/4

  • Faro de Sardina

A kikötő után északnak vettünk az irányt. Gran Canaria legészakkeletibb csücskében található Faro de Sardina, azaz egy világítótorony. Nálunk már hagyomány, hogy ahol járunk és van világítótorony, azt mi megnézzük. Így tettünk most is. A földnyelven lévő 24 méter magas világítótoronyba sajnos nem lehet felmenni, ráadásul a környék eléggé szemetes, de a kilátás kárpótol mindenért és a fehér- piros csíkos világítótorony sem mutat rosszul. Csak ezért nem érdemes sokat autózgatni, de ha valaki ott jár a közelben, akkor egy megtekintést megér. 

Értékelés: 5/3
Cím: Urb. Sau-Playa Canaria, 10C, 35469 Gáldar

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.